0
(0)

Odată cu dezvoltarea urbanistică neplanificată, care nu a luat în considerare principiile dezvoltării sustenabile, coroborat cu intensificarea traficului aerian, numărul populaţiei expuse la zgomotul produs de aeronave este în creştere. Acesta este un fenomen ce poate fi observat atât la nivel naţional, cât şi internaţional şi reprezintă o problemă cu implicaţii în sfera socială şi în cea medicală.

În încercarea de a crea situaţii de tip win-win, de a diminua impactul negativ al creşterii traficului aerian asupra mediului şi comunităţii şi totodată de a nu stopa dezvoltarea aeroporturilor, reducerea zgomotului aeronavelor reprezintă o prioritate în cercetarea internaţională.

De-a lungul ultimilor ani, au fost derulate proiecte de cercetare Europene care şi-au propus reducerea zgomotului în aviaţie aplicand conceptul ICAO Dezvoltare balansată (Balanced Approach):
– reducerea zgomotului la sursă;
– planificare urbană & management;
– proceduri operaţionale;
– restricţii operaţionale ale aeronavelor.

Unul din proiectele cele mai importante, derulat pe parcursul ultimilor 15 ani, este X-NOISE. În cadrul acestuia, s-a organizat la nivel European o rețea care este formată din mai multe institute de cercetare, universități, actori industriali, consultanți, care au ca scop reducerea zgomotului în aviație.

Activitatea rețelei vizează dezbateri privind proiectarea și testarea unor noi tehnologii, ce au pe lângă criteriul „eficiență” și criteriul de „zgomot redus”, și totodată identificarea de soluții pentru a reduce disconfortul vecinilor din jurul aeroporturilor. Finalitatea acțiunilor X-NOISE este de a găsi teme de interes dirijate spre reducerea zgomotului perceput în jurul aeroporturilor.

Practic, provocările majore la care trebuie să răspundă comunitatea ştiinţifică şi dezvoltatorii aeronautici sunt:

  • cum să se dezvolte un aeroport în mijlocul comunităţii?
  • cum să împiedice comunitatea să se apropie de aeroport prin planificare urbană și management?
  • cum să introducă noi proceduri operaționale care reduc zgomotul și emisiile?

În cadrul reţelei X-NOISE, INDCT COMOTI este „National Focal Point”, punct național de contact, pentru România şi regiunea Balcanică, având un rol activ cu atribuții foarte bine definite. INCDT COMOTI identifică noi instituții ce pot fi introduse în rețea, identifică expertiza fiecarui membru și informează membrii rețelei asupra priorităților strategice la nivel European.

De asemenea, sunt identificate ideile noi de cercetare și subiectele cu potențial de a fi incluse în programele naționale de cercetare. Rețeau locală a obținut rezultate notabile alături de importanţi actori Europeni precum: Snecma, Onera, Airbus, Rolls Royce, MMU, DRL, NRL, Anotec.

Cum?

În perioada 5-6 Mai 2015, a avut loc în Aula Universității Tehnice Gheorghe Asachi din Iași, workshop-ul „MANAGING AVIATION NOISE IMPACTS MAPPING FUTURE RESEARCH PRIORITIES”, organizat de rețeaua Europeană X-NOISE, cu sprijinul organizatorilor locali: INCD Turbomotoare COMOTI București și Aeroportul Iași.

Workshopul a vizat identificarea și consolidarea priorităților de cercetare în ceea ce privește impactul zgomotului produs de aeronave. Cu ocazia evenimentului, au venit la Iași participanți din toată Europa, reprezentând domeniul academic, al cercetării, al industriei aeronautice, experți guvernamentali și ai organizațiilor non-guvernamentale.

Subiectele dezbătute au pus accentul pe domeniul social, percepția zgomotului, rolul comunităților și al vecinilor aeroportuari în managementul zgomotului. Au fost prezentate diverse proiecte europene care au deschis drumul spre cercetări specifice, cum ar fi factorii non-acustici, soluții operaționale asociate planificării aeroportuare sau creșterea traficului în limitele de mediu impuse.

Acest eveniment este al doilea la scară europeană, primul fiind organizat la Bruxelles, sub patronajul Comisiei Europene în 1 & 2 octombrie 2014, având rolul de a identifica tendinţele privind cercetarea zgomotului din sectorul aviaţiei, potrivit obiectivelor Consiliului Consultativ pentru Cercetare Aeronautică din Europa (ACARE Advisory Council for Aeronautics Research in Europe).

S-a concluzionat cu acea ocazie că este necesar să se identifice noi strategii inteligente și modalităţi de gestionare a impactului produs de zgomot, astfel încât creşterea traficului aerian să continue, în paralel cu preocuparea pentru îndeplinirea nevoilor sociale, în ceea ce priveşte impactul zgomotului asupra populaţiei.

Evenimentul de la Iași s-a bucurat de o participare numeroasă, 80 de invitați din 20 de țări (România, Marea Britanie, Olanda, Belgia, Franța, Republica Moldova, Norvegia, Elveția, Lituania, Slovenia, Cehia Estonia, Germania, Croația, Franța, Ungaria, Irlanda, Austria, Bulgaria, Polonia).

Printre oaspeții evenimentului merită menționați:

– reprezentanta Comisiei Europene (DG Cercetare & Inovare) Christiane Bruynooghe
– reprezentanta Autorității Naționale pentru Cercetare Științifică și Inovare, Beatrice Păduroiu
– membri ai Comitetului Tehnic al X-Noise (Delia Dimitriu, Research Fellow – Universitatea Metropolitană din Manchester; Uwe Mueller, Flight Physiology – DLR German Aerospace Center; Laurent Leylekian, Program Director – ONERA; Dominique Collin, Head of Acoustics Safran Group – SNECMA)
– cunoscuți experți europeni: Christian Roehrer (Aeroport Viena); Valentin Silivestru (COMOTI); Cătălin Nae (INCAS); Mariana Voicu (AACR); Antonio Torija-Martinez (Universitatea Southampton); Jeff Gazard (AEF); Jean–François Sciabica (Airbus Operations SAS); Wolfgang Schuster (Imperial College London); Callum Thomas (Universitatea Metropolitană din Manchester).

La finalul evenimentului, a avut loc o discuţie interactivă între participanţi, în cadrul căreia s-au subliniat mesajele esenţiale ale fiecărei lucrări prezentate, consolidându-se necesităţile viitoarelor cercetări şi stabilindu-se priorităţile europene pentru perioada următoare.

Discuțiile au continuat și după finalizarea workshop-ului, în data de 7 mai, când au avut loc întâlnirile la nivel local și european ale rețelei X-Noise, cât și o întâlnire cu stakeholderi ieşeni pe tema „Rolul Aeroportului Iași în comunitate”. Aceasta din urmă a avut ca scop prezentarea direcțiilor strategice și a perspectivelor de dezvoltare a Aeroportului Iași în limitele impuse de mediu și expunerea opiniilor participanților, asupra conceptului de aeroport durabil, în vederea creării unui parteneriat care, pe termen lung, să răspundă intereselor comune.

Cine?

Pentru întâmpinarea tendinţei prioritare a Comisiei Europene în ceea ce priveşte proiectele HORIZON 2020 din domeniul transportului aerian, Centrul de Cercetări şi Experimentări în Domeniul Acusticii şi Vibraţiilor al INCDTurbomotoare COMOTI şi-a stabilit o nouă direcţie de cercetare „Răspunsul Comunităţii la Zgomot”.

Până în prezent, Centrul a efectuat monitorizări de zgomot pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă şi Aeroportul International Aurel Vlaicu, dar fără a se aborda domeniul social şi fără a se evalua efectele dăunatoare ale zgomotului prin intermediul relaţiilor doză-efect (relaţia doză-efect este legătura dintre valoarea unui indicator de zgomot şi un efect dăunător).

Noua direcţie presupune o interdisciplinaritate crescută, ceea ce a determinat cooptarea în echipă, pe lângă cercetătorii din domeniul ingineresc şi cercetători de profil psihologic din cadrul Facultăţii de Psihologie Bucureşti, coordonați de d-na Prof. Violeta Rotărescu. Totodată, s-au încheiat acorduri de colaborare cu Aeroportul Iași şi Asociaţia Aeronautică Română, ce au ca scop principal acela de a iniția, sprijini și organiza împreună activități de cercetare în domeniul aviației și mediului.

În această perioadă, în cadrul noii direcţii se desfăşoară primul studiu de caz pe Aeroportul Internaţional Iași, desfăşurându-se activităţi dedicate comunităţii din jurul aeroportului şi de evaluare a impactului traficului aerian asupra mediului înconjurător. Parte a acestei activităţi este sprijinită de către expertul internaţional Truls Gjestland (SINTEF, Norvegia).

Când?

INCD Turbomotoare COMOTI şi-a dovedit capacitatea de a gestiona şi implenenta proiecte de anvergură dedicate reducerii zgomotului aeronavelor, atât la nivel naţional, cât şi la nivel European:
– în cadrul Programului Cadru V, proiectele: SILENCE®, METHOD, JEAN, ABRANEW;
– în cadrul Programului Cadru VI, proiectele: CoJeN, VITAL, X2-NOISE, X3-NOISE;
– în cadrul Programului Cadru VII, proiectele: TEENI, OPENAIR, NINHA, TEAM_Play, X-NOISE EV, ESPOSA, TIDE;
– în cadrul Programului Clean Sky, proiectele: ANCORA, HEXENOR, STARTGENSYS

Expertiza dobândită în cadrul acestor proiecte subliniază faptul că experţii din cadrul INCD Turbomotoare COMOTI au capacitatea de a se plia pe cerinţele cercetării Europene, fapt dovedit şi prin dezvoltarea noii direcţii de cercetare din cadrul Centrului de Cercetare şi Experimentare în domeniul Acusticii şi Vibraţiilor.

Este de reținut faptul că dezvoltarea acestei noi direcţii de cercetare, acumularea de cunoştinţe şi implicit experienţă în domeniul influenţei zgomotului aeroportuar asupra comunităţii la nivelul percepţiei, introduce Institutul COMOTI pe lista partenerilor Europeni viabili pentru viitoarele proiecte de cercetare, proiecte ce vor răspunde necesităţilor de cercetare identificate de către Comisia Europenă.

Este foarte important să existe susţinere pentru acest gen de cercetare la nivel de România şi tendinţele trasate de Comisia Europeană să fie transpuse în Strategia naţională de cercetare, dezvoltare si inovare şi să se creeze o interfaţă între domeniul ingineresc, social şi medical.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here